Publiciteitsplaquette voor Mariani wijn

In Copyright

Kunstenaar / maker

Monnaie de Paris (atelier)

Datering

ca. 1908

Periode

20ste eeuw
Op deze reclameplaquette staat aan de voorzijde een jongeling afgebeeld die een fles wijn aanneemt van een oude man. Op de fles staat het opschrift Vin Mariani. Op de achterzijde staat tussen een eiken- en een laurierboom in een fles afgebeeld met het opschrift Coca Mariani. De Vin Mariani was namelijk een drankje dat bestond uit een combinatie van Bordeauxwijn…
Lees meer
Op deze reclameplaquette staat aan de voorzijde een jongeling afgebeeld die een fles wijn aanneemt van een oude man. Op de fles staat het opschrift Vin Mariani. Op de achterzijde staat tussen een eiken- en een laurierboom in een fles afgebeeld met het opschrift Coca Mariani. De Vin Mariani was namelijk een drankje dat bestond uit een combinatie van Bordeauxwijn en een aftreksel van cocabladeren. De Amerikaan John Pemberton zou er in 1886 een niet-alcoholische versie van maken en het Coca-Cola noemen. Deze plaquette werd tentoongesteld door Louis Patriarche op het Salon in Parijs in 1908 en op de International Medallic Exhibition te New York in 1910 en eveneens in Brussel op het Salon van de Medaille gehouden ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in 1910. Patriarche maakte ook nog een medaille met de beeltenis van mevrouw Mariani welke tentoongesteld werd op het Salon in Parijs in 1913. Ook graveur Roty ontwierp een plaquette voor de wijn van Mariani en stelde de getekende ontwerpen ervoor tentoon. Ze is afgebeeld door Mark Jones in zijn "The Art of the Medal" (1979).
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.