Academische studie naar prent: hoofd van een vrouw met tulband

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Nicolas Corsijn (tekenaar)
,
Guido Reni (naar)

Datering

1797

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een vrouw met tulband, getekend door Nicolas Corsijn in 1797 tijdens zijn studie aan de Academie Brugge. Corsijn, afkomstig uit Brugge, was toen leerling in de eerste klas naar prenten. Hij nam deel aan de prijskamp en werd primus van deze klas. Een jonge vrouw is afgebeeld tegen een gearceerde achtergrond. Haar gezicht is weergegeven…
Lees meer
Academische studie naar prent van een vrouw met tulband, getekend door Nicolas Corsijn in 1797 tijdens zijn studie aan de Academie Brugge. Corsijn, afkomstig uit Brugge, was toen leerling in de eerste klas naar prenten. Hij nam deel aan de prijskamp en werd primus van deze klas. Een jonge vrouw is afgebeeld tegen een gearceerde achtergrond. Haar gezicht is weergegeven in driekwart naar links. Ze heeft lang haar en draagt een tulband met een gestreept patroon. Een deel van haar rechterschouder is nog afgebeeld. Het gebruikte medium is rood krijt, de ondertekening is in zwart krijt of houtskool geschetst. De tekening is bijgesneden langs de bovenrand, zo blijkt uit de fragmentaire aantekeningen in de rechterbovenhoek. Corsijn tekende deze studie naar een prent van Bonnet (graveur en uitgever), naar een origineel van Reni. Een overeenkomstige prent wordt bewaard in het prentenkabinet van de KBR (S.II 15001). Op deze tekening zijn verschillende aantekeningen te zien, gerelateerd aan Corsijns wedstrijddeelname. Toch zijn enkele sleutelelementen afwezig omdat ze wellicht werden afgesneden. Zo bevat deze studie geen academiestempel, noch wedstrijdetiket met toegewezen letter van de student. Bovenaan rechts staat de aantekening 'J' (of 1), die duidt op de eerste prijs die Corsijn behaalde. Daarboven is enkel nog een restant van een handtekening te zien. Wellicht is dit de handtekening van leraar Jan Donaas Seghers. Onderaan links vermeldt de aantekening de naam van de leerling-tekenaar en zijn behaalde wedstrijdplaats, inclusief het jaartal. Deze studie wordt bewaard in een album met wedstrijdtekeningen naar prenten, waaronder ook een tweede studie van Corsijn uit hetzelfde wedstrijdjaar (0016.GRO0141.30.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Nicolas Corsijn , Guido Reni VIAF RKD Wikidata
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in rood krijt, ondertekening in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 567 x 430 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0141.31.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.