Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt met wapenschild

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Antoine Ignace Steyaert (tekenaar)

Datering

1782

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Antoine Steyaert in 1782. Steyaert, afkomstig uit Brugge, won hiermee de tweede prijs in het prijskamp van 1782 aan de academie van Brugge in de klas naar het levend model. Bernard Duvivier won de eerste prijs (0014.GRO0088.II). Het model is frontaal en voluit afgebeeld. De naakte man staat…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Antoine Steyaert in 1782. Steyaert, afkomstig uit Brugge, won hiermee de tweede prijs in het prijskamp van 1782 aan de academie van Brugge in de klas naar het levend model. Bernard Duvivier won de eerste prijs (0014.GRO0088.II). Het model is frontaal en voluit afgebeeld. De naakte man staat in contrapost. Hij leunt met zijn linkerelleboog op een hoge sokkel waarop een doek gedrapeerd is. Hij kijkt in profiel naar links met gezonken hoofd en wijst met zijn rechterhand omlaag naar het wapenschild naast zijn voeten. Dit is vermoedelijk het wapen van Simon of Pépin. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. Er is een aangelijmde strook onderin met verderzetting van de tekening. Hierop werd de naam van de leerling-tekenaar genoteerd na afloop van de wedstrijd. Linksboven is de academiestempel op de tekening gedrukt. Hier plaatsten Norbert Heylbrouck (leraar), Frans Vande Steene (secretaris) en Paul de Cock (directeur) hun handtekening. De tekenletter 'M' die Steyaert toegewezen kreeg voor deelname werd rechtsboven op de tekening verlijmd. Zijn behaalde prijs (2) schreef men onderaan rechts op de studie. Antoine Steyaert tekende in dezelfde wedstrijd een tweede studie naar levend model (0016.GRO0070.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Antoine Ignace Steyaert
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 615 x 451 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0069.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.