Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt met buste van Proserpina en wapenschild

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Augustin van den Berghe (tekenaar)

Datering

1778

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt met buste en wapenschild, getekend door Augustin van den Berghe in 1778. Met deze studie nam hij deel aan de prijskamp van 1778 in de klas naar levend model. Hij behaalde toen de eerste prijs. Het model is frontaal in contrapost afgebeeld. Rechts omarmt hij een buste van Proserpina die…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt met buste en wapenschild, getekend door Augustin van den Berghe in 1778. Met deze studie nam hij deel aan de prijskamp van 1778 in de klas naar levend model. Hij behaalde toen de eerste prijs. Het model is frontaal in contrapost afgebeeld. Rechts omarmt hij een buste van Proserpina die op een hoge sokkel staat. Zijn gezicht is in profiel naar rechts getekend, hij kijkt in de richting van de sokkel. De sokkel en buste zijn een kwartslag naar links gedraaid. De rechterarm van het model is gestrekt. Hij houdt een schilderstok vast. Links naast het model ligt het wapenschild van de familie De Crits, met een keper, twee vijfbladbloemen en een hostie (ring of kruis). Rechts van het model zijn twee zuilrestanten getekend, met daarvoor een kraagsteen of deel van een kapiteel met cannelures. Zowel boven- als onderaan zijn er papierstroken aan het tekenpapier verlijmd. Van beide stroken is de rand omgeplooid en op de verso bovenaan is nog een deel van een andere tekening te zien. Op de onderste strook werd de naam van de tekenaar genoteerd, net als het jaartal van de wedstrijd. De studie is getekend in zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. Linksboven is de academiestempel aanwezig. De tekenletter die van den Berghe toegewezen kreeg 'F', is bovenaan links op het tekenpapier verlijmd. Daarnaast staat de academiestempel met handtekeningen van secretaris Jan Slock en directeur Paul de Cock. Augustin van den Berghe tekende het model ook van op de rug gezien: 0014.GRO0093.II. Franciscus van Paemel werd tweede (0016.GRO0054.II). Fricx en Riethage tekenden als liefhebbers (0014.GRO0092.II en 0016.GRO0057.II). Op hun tekeningen ontbreken de architecturale rekwisieten.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Augustin van den Berghe VIAF RKD
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 635 x 446 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0053.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.