Academische studie naar levend model: zittend mannelijk naakt als Munificentia

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Albertus Caneel (tekenaar)

Datering

1770

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een zittend mannelijk naakt, met onderschrift 'Munificentia' (vrijgevigheid), getekend door Albertus Caneel tijdens het prijskamp van 1770. Caneel was toen ingeschreven als leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Met deze studie won hij de tweede prijs, aangeduid met het opschrift 'secondus naer 't model' linksboven. Caneel tekende het naaktmodel als…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een zittend mannelijk naakt, met onderschrift 'Munificentia' (vrijgevigheid), getekend door Albertus Caneel tijdens het prijskamp van 1770. Caneel was toen ingeschreven als leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Met deze studie won hij de tweede prijs, aangeduid met het opschrift 'secondus naer 't model' linksboven. Caneel tekende het naaktmodel als personificatie voor de Vrijgevigheid in een koningsmantel van hermelijn en parels rond zijn onderlichaam. Het model wordt zittend afgebeeld met een voet op een blok en zijn blik naar beneden gericht. De man steunt zijn linkerarm op de Hoorn des overvloeds (Cornucopia) met muntstukken, granaatappels en druiven. Hij houdt een scepter in zijn linkerhand en wijst met zijn andere hand omlaag. In het schild is het cijfer 2 geschreven, als aanduiding voor de tweede prijs die hij won in het concours. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. De drager is een collage van twee stroken papier. De tekening draagt de academiestempel en de handtekening van directeur Jan Garemijn en secretaris Charles Verhulst (linksboven). Rechtsboven staat de tekenletter 'D' die Caneel toegewezen kreeg voor zijn deelname aan de wedstrijd. Caneel tekende het model ook van op de rug gezien: 0016.GRO0033.II. Klasgenoot Bernardus Fricx won de eerste prijs: 0014.GRO0039.II. De poseersessie werd vastgelegd in het notitieboek van Jan Garemijn door middel van een pentekening (0000.GRO1676.4.II.17r-v). Garemijn schetste de pose van het naaktmodel (Percyn) en noteerde erbij dat het model zes opeenvolgende avonden in februari 1770 poseerde tijdens het concours 'eerste figeure om prijs'. Op de volgende bladzijde in het notitieboekje visualiseerde Garemijn de zitplaatsen van de leerlingen in de klas. Hieruit weten we dat er acht leerlingen tekenden en dat Caneel en Fricx naast elkaar zaten, centraal ten opzichte van het model.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Albertus Caneel
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 660 x 441 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0032.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , allegorie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.