Academische compositiestudie: scène uit het verhaal van Ahasverus

Public domain / CC-PDM

Datering

1816

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische compositiestudie met een scène uit het verhaal van Ahasverus, de Wandelende Jood, getekend door Michel Van Cuyck uit Oostende in 1816. Het gaat om een prijstekening, gemaakt in het kader van de compositiewedstrijd aan de academie Brugge. Met deze tekening won Cuyck de eerste prijs. Hij tekende drie hoofdfiguren in zijn compositie. Een gekroonde man, wellicht een koning, zit…
Lees meer
Academische compositiestudie met een scène uit het verhaal van Ahasverus, de Wandelende Jood, getekend door Michel Van Cuyck uit Oostende in 1816. Het gaat om een prijstekening, gemaakt in het kader van de compositiewedstrijd aan de academie Brugge. Met deze tekening won Cuyck de eerste prijs. Hij tekende drie hoofdfiguren in zijn compositie. Een gekroonde man, wellicht een koning, zit op een troon onder een baldakijn. Hij kijkt naar de man naast hem, die met wijzend gebaar zijn rechterarm omhoog houdt. De man is in profiel naar rechts afgebeeld, met gezonken hoofd. Achter hem staat een man tegen een zuil aangeleund, met zijn rug naar de toeschouwer. De compositie is uitgewerkt op papier van liggend formaat en werd centraal getekend binnen een omkadering. Naast potlood en houtskool of zwart krijt maakte de tekenaar gebruik van waterverf voor de schaduwen en witte dekverf voor de hoogsels. Het gebruikte papier heeft blauwe spikkels. Linksboven is de tekenletter te zien die voor deze wedstrijd aan Cuyck werd toegewezen. Ook de academiestempel en handtekening van directeur Joseph Ducq zijn hier zichtbaar. Dat Cuyck eerste werd, noteerde men met een j (1). Onder de voorstelling is een aantekening gemaakt met de naam en afkomst van de leerling-tekenaar en het jaartal van de wedstrijd.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, gewassen met zwart en met hoogsels in witte dekverf
Afmetingen 291 x 450 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0048.II
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.