Operafiguren met vliegenmepper en porselein

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Jean Charles Verbrugge

Datering

circa 1756 - circa 1800

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Deze tekening maakt deel uit van het Oosters Album (0000.GRO3119.II). De voorstelling toont twee figuren met vliegenmepper en porselein tegenover een neutrale achtergrond. De onpraktische, los rond het lichaam gedrapeerde kledij wijst erop dat beide heren een rol in de opera speelden. De rechterfiguur omklemt een vliegenmepper, de figuur links een "vliegenmepper - waaier". Dit is een kleine ovale of…
Lees meer
Deze tekening maakt deel uit van het Oosters Album (0000.GRO3119.II). De voorstelling toont twee figuren met vliegenmepper en porselein tegenover een neutrale achtergrond. De onpraktische, los rond het lichaam gedrapeerde kledij wijst erop dat beide heren een rol in de opera speelden. De rechterfiguur omklemt een vliegenmepper, de figuur links een "vliegenmepper - waaier". Dit is een kleine ovale of ronde handwaaier met een bosje haren, waarmee men zich koelte toe waait en tegelijk vliegen en muggen verjaagt. Dergelijke waaiers behoorden tot de accessoires van hoogwaardigheidsbekleders, intellectuelen, boeddhistische en taoïstische monniken. Behalve het feit dat ze op dezelfde folio afgebeeld staan, bestaat er geen betekenisvolle link tussen het porselein en de acteurs. Gezien de eerder Europese vormgeving en decoratie gaat het hier ofwel om Chine de Commande ofwel om in Europa geproduceerd porselein.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.