Ontwerp voor een altaar

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Hendrik Frans Verbruggen (tekenaar)

Datering

circa 1680 - circa 1690

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Tot nu toe werd deze tekening beschouwd als een ontwerp voor een tombe waarbij de engelen en obelisk werden geïnterpreteerd als funeraire symbolen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de tekening moet worden opgevat als een ontwerp voor een altaar. Het kleine kruisje op het altaar en de trappen wijzen hierop. Ook is er in de centrale tondo niet een portret…
Lees meer
Tot nu toe werd deze tekening beschouwd als een ontwerp voor een tombe waarbij de engelen en obelisk werden geïnterpreteerd als funeraire symbolen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de tekening moet worden opgevat als een ontwerp voor een altaar. Het kleine kruisje op het altaar en de trappen wijzen hierop. Ook is er in de centrale tondo niet een portret van de overledene afgebeeld – zoals gebruikelijk op een grafmonument – maar een voorstelling van Maria met kind. Hendrik Frans Verbrugghen was een belangrijke naam in de ontwikkeling van het late Barokke altaarstuk naar Italiaans model. Het is niet geweten of dit ontwerp al dan niet uitgevoerd is geweest.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Hendrik Frans Verbruggen VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
pen in ijzergallusinkt over een schets in grafiet
Afmetingen 287 x 193 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0000.GRO1762.II
Beschrijving
Onderwerp interieurs
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.