Eed van de kleermakers

Public domain / CC-PDM

Datering

1754

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
De leden van het bestuur zitten aan een lange tafel in hun vergaderlokaal aan de Steenhouwersdijk. De aanleiding van de bijeenkomst is de jaarlijkse kleding, op Allerheiligen, van dertien armen, volgens de bedoelingen van de Gruuthusefundatie uit 1474. De armen staan links op het schilderij. Rechts liggen de kledingstukken die ze zullen krijgen. Achteraan, aan de muur, hangen twee schilderijen…
Lees meer
De leden van het bestuur zitten aan een lange tafel in hun vergaderlokaal aan de Steenhouwersdijk. De aanleiding van de bijeenkomst is de jaarlijkse kleding, op Allerheiligen, van dertien armen, volgens de bedoelingen van de Gruuthusefundatie uit 1474. De armen staan links op het schilderij. Rechts liggen de kledingstukken die ze zullen krijgen. Achteraan, aan de muur, hangen twee schilderijen. Het ene is een groepsportret van het ambachtsbestuur uit de late zeventiende eeuw; het andere schilderij stelt de Gruuthusefundatie voor. Tussen de drie ramen rechts staan twee sculpturen, een Madonna en een Sint-Anna met druiventros, de patrones van het ambacht. Centraal bovenaan is een tekst aangebracht, waarvan de eerste regel het chronogram van het stichtingsjaar bevat. Rechts onderaan staat een tekst met het chronogram van het jaar 1754, het jaar waarin het schilderij werd vervaardigd. In dat jaar bestond het bestuur uit Karel Huys, deken, Karel Dusean, Karel de Koninck, Joannes van der Donck, Pieter Amel en Lauwereys Seys, als vinders, vermoedelijk de hier afgebeelde zes personen aan tafel.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.