Portret van juffrouw Kinsoen

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Franciscus Josephus Kinsoen

Datering

circa 1827 - circa 1828

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Door de herkomst van het schilderij wordt de geportretteerde jonge dame geïdentificeerd als de dochter van de schilder. Het meisje poseert in een natuurlijke omgeving voor een egale hemel met aan de linkerkant enkele summiere aanduidingen van een bruingroene begroeiing en rechts de weergave van een boom door middel van enkele groengrijze verftoetsen. Ze is driekwart naar links gekeerd en…
Lees meer
Door de herkomst van het schilderij wordt de geportretteerde jonge dame geïdentificeerd als de dochter van de schilder. Het meisje poseert in een natuurlijke omgeving voor een egale hemel met aan de linkerkant enkele summiere aanduidingen van een bruingroene begroeiing en rechts de weergave van een boom door middel van enkele groengrijze verftoetsen. Ze is driekwart naar links gekeerd en tot onder haar middel voorgesteld. De vrouw draagt een wit kleed waarvan de mouwen en de kraag zijn afgewerkt met een strook kant met bloemmotief. Haar taille wordt geaccentueerd door een band met lichtblauwe en witte strepen. Haar goudblonde krullende haarlokken zijn deels bedekt met een lichtblauwe sjaal die tot onder de kin is dichtgeknoopt en waarvan de uiteinden op de borst hangen. De zachte en verzadigde kleuren van het model zijn bijna dezelfde als deze van de achtergrond zodat beide in elkaar vervloeien. Qua datering sluit dit Portret van juffrouw Kinsoen aan bij het Portret van Marie-Joséphine Lafont-Porcher (eveneens in de collectie van het Groeningemuseum). Beide portretten vertonen een gelijkaardig koloriet, en ook de bloemmotieven in de kant van hun kleed zijn op dezelfde wijze aangebracht met enkele zeer witte verftoetsen. Verder zijn de twee dames gekleed volgens de Franse mode van de jaren 1827-1828.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.