Skip Navigation LinksHOME > Wie zijn wij?

INLEIDING
 

     

 M - Museum Leuven     Mu.ZEE Oostende

De Vlaamse Kunstcollectie is het samenwerkingsverband van vijf kunsthistorische musea in Vlaanderen: het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Groeningemuseum Bruggehet Museum voor Schone Kunsten Gent, M - Museum Leuven en Mu.ZEE in Oostende. Samen bieden zij een voortreffelijk overzicht van de kunstproductie in de Zuidelijke Nederlanden en België, van de middeleeuwen tot de eenentwintigste eeuw, en dit in een internationale context. In hun collecties bevinden zich topwerken die tot het werelderfgoed gerekend worden, waaronder werken van Jan van Eyck, Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en James Ensor.  
 
De musea hebben doorheen de tijd veel kennis vergaard over hun collectie. Zij hebben bovendien kunsthistorici in huis met een internationaal netwerk die nieuw licht werpen op de kunstgeschiedenis, in het bijzonder op de Vlaamse kunst. Dit heeft geresulteerd in kwaliteitsvolle tentoonstellingen en collectiepresentaties zoals 'Fake or not Fake' (Groeningemuseum, 2004), 'Memling en het portret' (Groeningemuseum, 2005),  'British Vision' (Museum voor Schone Kunsten Gent, 2008), 'Vlaamse Primitieven. De mooiste tweeluiken' (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, 2008), 'Rogier van der Weyden. De passie van de meester' (M - Museum Leuven, 2009), 'Bij Ensor op bezoek' (Mu.ZEE Oostende, 2010), 'Van Eyck tot Dürer' (Groeningemuseum, 2010), 'Géricault. Fragmenten van mededogen' (Museum voor Schone Kunsten Gent, 2014), 'Sensatie en sensualiteit. Rubens en zijn erfenis' (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Royal Academy of Arts Londen, BOZAR, Brussel, 2014), 'Lili Dujourie - Folds in time' (Mu.ZEE Oostende, 2015), 'Verhaeren verbeeld' (Museum voor Schone Kunsten Gent, 2016) en 'Op zoek naar Utopia' (M - Museum Leuven, 2016).    
 
De Vlaamse Kunstcollectie wil deze collecties en expertise bundelen om de internationale uitstraling van de drie musea te vergroten.  
 
De collectie-online maakt het mogelijk om te grasduinen in het patrimonium van de Vlaamse Kunstcollectie. De collecties van M - Museum Leuven en Mu.ZEE Oostende zijn nog niet opgenomen in de online catalogus, maar enkele van hun deelcollecties kunnen wel via de thematische websites van de Vlaamse Kunstcollectie geraadpleegd worden.

 

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.