Skip Navigation LinksHOME > Wie zijn wij?

INLEIDING
 

     

 

De Vlaamse Kunstcollectie is het samenwerkingsverband van drie kunsthistorische musea van Vlaanderen: het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Groeningemuseum Brugge en het Museum voor Schone Kunsten Gent. Samen bieden zij een voortreffelijk overzicht van de kunstproductie in de Zuidelijke Nederlanden en België, van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw, en dit in een internationale context. In hun collecties bevinden zich topwerken die tot het werelderfgoed gerekend worden, waaronder werken van Jan van Eyck, Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en James Ensor.  
 
De musea hebben doorheen de tijd veel kennis vergaard over hun collectie. Zij hebben bovendien kunsthistorici in huis met een internationaal netwerk die nieuw licht werpen op de kunstgeschiedenis, in het bijzonder op de Vlaamse kunst. Dit heeft geresulteerd in kwaliteitsvolle tentoonstellingen en collectiepresentaties zoals 'Fake or not Fake' (Groeningemuseum, 2004), 'Memling en het portret' (Groeningemuseum, 2005),  'British Vision' (Museum voor Schone Kunsten Gent, 2008), 'Vlaamse Primitieven. De mooiste tweeluiken' (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, 2008), 'Van Eyck tot Dürer' (Groeningemuseum, 2010), 'Géricault. Fragmenten van mededogen' (Museum voor Schone Kunsten Gent, 2014) en 'Sensatie en sensualiteit. Rubens en zijn erfenis' (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Royal Academy of Arts Londen, BOZAR, Brussel, 2014).    
 
De Vlaamse Kunstcollectie wil deze collecties en expertise bundelen om de internationale uitstraling van de drie musea te vergroten.  
 
De collectie-online maakt het mogelijk om via deze website te grasduinen in het patrimonium van de Vlaamse Kunstcollectie.

 

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.