home
 
Uitvinding van polijsttechniek voor metaal


Harnassen opgebouwd uit metaalplaten worden pas vanaf de middeleeuwen geproduceerd in West-Europa. Het harnas, gebruikt bij veldslagen en tornooien, beschermt de drager tegen de wapens van zijn tegenstander. In het gevecht wordt het metaal dus vuil en beschadigd. Door metaal en legeringen te polijsten worden krassen en kleine oneffenheden weggewerkt en verkrijgt het opnieuw zijn oorspronkelijke glans. Bij deze techniek worden schuurmiddelen gebruikt, in combinatie met riemen en of wielen.

Polijsten is een proces met verschillende fasen. Eerst wordt schuurmiddel aangebracht met grote snelheid om gebreken van het metaaloppervlak als putjes, inkepingen, lijnen en krassen weg te werken. Als schuurmiddel kan zand gebruikt worden, waarbij de korrelgrootte daalt naarmate het schuurproces vordert. Was wordt hierbij gebruikt als smeermiddel. Daarna wordt het oppervlak geëgaliseerd en uiteindelijk met katoen opgeblonken.


In de werkplaats op de prent neemt de grote polijstmachine een prominente plaats in. Het geheel is opgebouwd uit wielen en riemen. In linker benedenhoek wordt aangegeven dat er nog een ruimte is onder de werkplaats. Zeker is dat daar de aandrijving voor de machine gebeurt, eventueel volgens de hydraulische techniek zoals bij de watermolen.


De grond is bezaaid met onderdelen van harnassen: helmen, kurassen, beenbeschermers, en handschoenen. Het onderschrift maakt duidelijk dat het niet alleen het harnas ten goede komt maar alle oorlogswapens: « Zwaarden, tweezijdige bijlen, alle wapenen van Bellona, het is in onze tijd, en niet vroeger, dat ze gepoetst worden. »