Skip Navigation Links

Paul Van Grembergen

In memoriam,
Paul Van Grembergen, erevoorzitter van de Vlaamse Kunstcollectie

 

Op 4 juni jl. overleed op 78-jarige leeftijd onze oud- en erevoorzitter Paul Van Grembergen (1937-2016). Oud-minister van Cultuur Paul Van Grembergen nam reeds bij de oprichting van de Vlaamse Kunstcollectie, op 27 december 2006, het voorzitterschap op. Hij vulde deze taak in met zijn kenmerkende flair en rust. Onder zijn voorzitterschap groeide de Vlaamse Kunstcollectie uit tot een gewaardeerd samenwerkingsplatform tussen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, het Groeningemuseum in Brugge en het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Door zijn diplomatische ingesteldheid en zijn rotsvast geloof in samenwerking slaagde hij er steeds in de drie museumdirecties op eenzelfde golflengte te krijgen. Zijn niet aflatende nieuwsgierigheid naar de museale praktijk en de Vlaamse kunsthistorische collecties getuigden van een enorme passie voor geschiedenis, taal, kunst en cultuur. Door zijn warme, vaderlijke houding was hij voor zowel bestuur, directiecomité als personeel een permanente houvast en steun. Nadat Paul om gezondheidsredenen zijn voorzitterschap ter beschikking stelde, bleef hij contact houden met het VKC-personeel en de museumdirecties. Paul Van Grembergen was als oud-politicus ook een gerespecteerd voorzitter van het Vlaamse steunpunt voor cultureel erfgoed, Faro, en het Vlaams cultuurhuis in Amsterdam, de Brakke Grond.

 

Het directiecomité, het bestuur en het personeel van de Vlaamse Kunstcollectie hechten eraan de familie en vrienden van Paul Van Grembergen hun oprechte deelneming te betuigen.

 

Annemie Van de Casteele, voorzitter

Pascal Ennaert, coördinator

Manfred Sellink, directeur KMSKA

Till-Holger Borchert, directeur Groeningemuseum

Catherine de Zegher, directeur MSK

 

(Nieuwsbericht 5 juni 2016)

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.