home
 
De productie van olijfolie


 Oudgriekse maalsteen voor productie van olijfolie, Kilizman, TurkijeOlijfolie is tegenwoordig een onontbeerlijk ingrediënt voor de dagdagelijkse keuken. Dit is vooral dankzij het feit dat olijfolie als een gezond voedingsmiddel beschouwd wordt. Enerzijds is deze olie rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, welke de neiging hebben kwalijker vetten in het menselijke lichaam te vervangen. Anderzijds is het zo dat olijfolie een aantal zeer gezonde stoffen bevat, zoals de natuurlijke anti-oxidanten, die de cellen beschermen tegen veroudering.


De oudste gegevens tonen aan dat deze olie al 4000 jaar voor Christus gebruikt wordt. Rond 1200 voor Christus brengen de Feniciërs de olijfboom naar Italië. In vele landen rond de Middellandse Zee is olijfolie al lang van levensbelang omwille van de verschillende toepassingen ervan. Het is niet enkel een voedingsmiddel, het wordt onder meer ook gebruikt als energiebron voor warmte en licht.
Het onderschrift op de prent zegt: ‘De olijven, geven nadat ze geplukt zijn van de bomen, een rijke en vette olie, indien ze geperst worden’.

Het productieproces van de olijfolie wordt goed geïllustreerd in de prent. Allereerst dienen de olijven geplukt te worden, zoals in de doorkijk, centraal op de achtergrond voorgesteld is.


Daarna volgt de eerste verwerking. Hierbij worden de vruchten geplet tot een pasta door een eenvoudige molensteen, dit duurt normaal gezien dertig tot veertig minuten. De olie die hierbij vergaard wordt staat bekend als de “extra vergine”. De bekomen pasta wordt daarna verdeeld over schijven, gemaakt van hennep of kokosvezels, die op elkaar gestapeld onder een pers geplaatst worden. Door hierop toenemende druk uit te oefenen, zoals op het middenplan te zien is, wordt meer olie gewonnen. Om dit proces te bevorderen wordt water gegoten langs de zijde van de schijven, zoals ook op de prent te zien is. De vloeistoffen worden dan gescheiden door decantatie zoals uitgevoerd door de man rechts op de voorgrond. Deze tweede stap levert een olie van tweede rangskwaliteit op. Dit aloude productieproces wordt nog tot op heden nog gebruikt.