Skip Navigation Links

Het KMSKA speelt mee in dezelfde liga als ’s werelds topmusea

Peter Paul Rubens, Venus Frigida, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen. 

 

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) gaat de komende maanden nauw samenwerken met topmusea zoals het Kunsthistorisches Museum in Wenen (KHM), het Metropolitan Museum in New York en het Prado in Madrid. Enerzijds geeft het Antwerpse museum een aantal meesterwerken in bruikleen, anderzijds gaat het om een uitwisseling van knowhow.

Zo reisde het wereldberoemde schilderij Venus frigida van Peter Paul Rubens vanuit Antwerpen naar Wenen. Het schilderij uit de collectie van het KMSKA zal in het KHM gerestaureerd worden. Nadien zal het werk in zijn volle pracht schitteren op een tentoonstelling over Rubens’ voorstellingen van de Metamorfosen. Conservator Nico Van Hout (KMSKA) geeft aan zijn Oostenrijkse collega’s een workshop over het bestuderen van schilderijen met behulp van False-Colour Infrared (FCIR). Dit is een techniek waarbij traditionele infraroodbeelden makkelijker geïnterpreteerd kunnen worden. Deze samenwerking tussen het KMSKA en het KHM past in een reeks van uitwisselingen met internationale topmusea op gebied van bruiklenen, restauraties en het delen van expertise.

In de VS restaureerde het Metropolitan Museum in New York eerder het Portret van een man van Jan Gossaert uit het KMSKA. Omdat het Antwerpse museum gesloten is voor renovatiewerkzaamheden hangt dit portret momenteel in de vaste collectie van het Metropolitan. In maart opent de nieuw ingerichte Breuer Building op Madison Avenue met de tentoonstelling Unfinished, waar De Heilige Barbara van Jan van Eyck, een ander topwerk uit de KMSKA-collectie, één van de blikvangers zal zijn. 

Vorige zomer werkte Ensor-specialist Herwig Todts (KMSKA) aan een project rond deze Belgische kunstenaar in het Getty Museum in Los Angeles.

Het KMSKA werkt deze zomer samen met het Prado in Madrid rond de figuur van Clara Peeters. Het Koninklijk Museum organiseert in het Rockoxhuis een tentoonstelling rond deze 17e-eeuwse stillevenkunstenares. Deze expo verhuist in het najaar naar de Spaanse hoofdstad. In 2014 was de Madonna van Jean Fouquet tijdelijk in het Prado te zien en vorig jaar gaf het KMSKA Van der Weydens altaarstuk De Zeven Sacramenten in bruikleen.

Volgend jaar plant het Koninklijk Museum een tentoonstelling rond 17e-eeuwse Vlaamse landschappen in samenwerking met de Gemäldegalerie van Dresden.

Directeur Manfred Sellink: “Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is niet even groot als de voornoemde buitenlandse topmusea, maar op het gebied van collecties, prestaties, onderzoek en knowhow kan het in dezelfde liga spelen.”

Het KMSKA heropent zijn deuren in februari 2019. Bij de opening zal de focus op de eigen collectie en het vernieuwde gebouw liggen. In het najaar opent een prestigieuze tentoonstelling over 16e-eeuwse kunst in Antwerpen: De eeuw van Bruegel.

(Nieuwsbericht 17 februari 2016)

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.