home
 

 
Met een vaandel en een astrolabium in de hand komt Vespucci aan land op het nieuwe continent waar hij een vrouw ontmoet. Deze naakte vrouw, schaars bekleed met veren en zittend in een hangmat, is de verpersoonlijking van Amerika. Zij wordt vergezeld door enkele exotische dieren, zoals een miereneter rechts op de voorgrond en een luiaard in de boom rechts. In het midden op de achtergrond zitten enkele autochtone Amerikanen rond het vuur waarin het onderlijf van een menselijk lichaam gebraden wordt. Onder de titel AMERICA wordt in enkele woorden aangeduid: “Amerigo heeft Amerika ontdekt” en wordt verklaard dat deze ontdekkingsreiziger zijn naam aan het continent geeft.

Amerigo Vespucci (Florence 9 maart 1454 – Sevilla 22 februari 1512) is een Italiaanse ontdekkingsreiziger die in Spaanse en Portugese dienst delen van het zopas ontdekte Amerika verkent. De Florentijn treedt eerst in dienst van de rijke bankiersfamilie de’ Medici. Hij verwerft al snel diplomatieke ervaring, vooral tijdens zijn deelname aan een gezantschap naar Lodewijk XI van Frankrijk, maar wordt uiteindelijk bankier. In 1492 ontvangt hij de opdracht naar Sevilla te reizen om daar de economische belangen van de’ Medici te behartigen. Vespucci onderhoudt al snel nauw contact met zeevaarders en besluit zelf ook ontdekkingsreiziger te worden. In die tijd groeit stilaan de bedenking dat het gebied dat Christoffel Colombus (Genua 1451- Valladolid 1506) in 1492 ontdekt, niet zomaar Azië is - de mening die Columbus koestert tot aan zijn dood. Vespucci is één va de eersten die ervan overtuigd is dat Colombus een compleet nieuw en onbekend continent heeft gevonden. De verdere Spaanse ontdekkingsreizen zijn dan ook in de eerste plaats een zoektocht naar opheldering en identificatie van het nieuwe land.

De ontdekking van Amerika is volgens de Nova Reperta de verdienste van Amerigo Vespucci en niet van Christoffel Columbus. Mogelijk ligt de reden hiervoor gedeeltelijk in het feit dat Columbus altijd heeft volgehouden dat hij via een nieuwe route het al gekende Indië bereikt had. Terwijl Vespucci als eerste bevestigt dat het om een volledig nieuw continent gaat. Maar zeker heeft enige nationale trots meegespeeld daar Vespucci, evenals de opdrachtgever van de gravurereeks, een Florentijn is.

De ontdekking van Amerika was van groot belang voor Europa. Er ontsluit zich een nieuwe wereld niet alleen op vlak van geografie maar ook in cultuur, fauna en flora. Vele van de nu overbekende planten zoals tomaten, aardappelen en tabak worden dan ontdekt.