Skip Navigation LinksHOME > agenda


Tentoonstellingen

zondag 4 juni 2017 - zondag 5 november 2017
Tamara Van San & Hedwig Houben. Theory of Forms
Tentoonstellingen - Mu.ZEE Oostende

Tactiliteit was voor Constant Permeke nog een voorwaarde voor het maken van kunst. Meer zelfs, hij hield van pasteus schilderen en kende zijn materiaal een hoofdrol toe. Borstelen, gieten, tekenen, kneden of kappen vinden kunstenaars nu al lang niet meer noodzakelijk. Toch gaan Hedwig Houben (°1983, NL) en Tamara Van San (°1982, BE) zeer bewust om met sculpturaliteit. Volgens Plato’s ideeënleer ontstaan objecten doordat de maker een idee uit een hogere wereld omzet naar materie. Hedwig Houben en Tamara Van San reflecteren zowel over de aanleiding, het procedé als het resultaat hiervan. Materie en techniek dirigeren het creatieproces van Tamara Van San, waardoor een handelend denken ontstaat. Vormentalen uit diverse werelddelen en materialen zoals polyurethaan, latex en nylon inspireren haar. De unieke textuur, kleur en techniek van de noch figuratieve, noch abstracte objecten laten ruimte voor interpretatie en overstijgen zo de gesproken taal. In het werk van Hedwig Houben zijn het vaak de objecten die het woord voeren of alleszins participeren aan de dialoog. Ze hebben existentiële vragen over de vorm die ze hebben aangenomen, de reden waarom ze werden gemaakt en hun eigen identiteit en karakter. Deze moeilijk te verklaren kwesties brengt de kunstenaar naar voren in performances en andere manifestaties waarin de objecten een actieve rol opnemen. Zo ontstaan verschillende invalshoeken om een sculptuur te beschouwen en te begrijpen. Niet enkel de beeldhouwer is daarbij een handelend en denkend subject, maar elke actor – kunstenaar, sculptuur en toeschouwer – neemt een gelijkwaardige rol in.

Praktisch

Waar: Permekemuseum, Gistelsteenweg 341, Jabbeke


Meer info : Permekemuseum
zaterdag 3 juni 2017 - zondag 27 augustus 2017
Manufactories of Caring Space-Time
Tentoonstellingen - Museum voor Schone Kunsten Gent

Met Manufactories of Caring Space-Time creëren MSK Gent, 49 Nord 6 Est FRAC Lorraine (Metz) en Fundació Antoni Tàpies (Barcelona) een platform voor reflectie over het relationele, collaboratieve en collectieve als nieuwe tendensen in de kunst. Twee jaar lang gingen er workshops, performances, interviews en reflectiemomenten door bij de kunstorganisatie en de vele partners. In totaal namen meer dan 2000 bezoekers deel. De resultaten van deze twee jaar komen nu terug naar Gent, voor een grote slottentoonstelling.

Twee jaar en drie internationale projecten

In 2015 bouwden de MSK-bezoekers het Micromuseum Gent, samen met de Russische kunstenaars Gorod Ustinov. Het duo ging samen met de museumbezoekers aan de slag met eenvoudige en soms oude materialen. Door deze materialen te bekijken, te voelen en erover na te denken, creëren ze nieuwe vormen. Schijnbaar tegenstrijdige materialen, zoals textiel en kogelhulzen, worden door dit proces omgevormd tot communicatiemiddel.

In 2016 gingen er een reeks bewegingsworkshops door, begeleid door de Tunesische choreografen Selma en Sofiane Ouissi. Ze verkenden de kracht van non-verbale communicatie en haar potentieel om landsgrenzen, sociale verschillen en taalbarrières te overstijgen. Het resultaat van deze workshops kreeg de vorm van een performance: Le moindre geste.

En dit jaar werd gewerkt rond afgedankte voorwerpen, en hoe we die een nieuw leven kunnen geven. Blanca Callén (onderzoeker), Soledad Gutiérrez en Laurence Rassel (curatoren) onderzochten het (her)waarderen van objecten. In samenwerking met kunstenplek Manoeuvre, ONBETAALBAAR en schrijfster Anneleen Van Offel reisde dit project van Spanje naar Gent. Daar kon je afgedankte voorwerpen een nieuw leven geven, via creatieve schrijfworkshops, inpaksessies en veilingen.

Slottentoonstelling in Gent

Voor de slottentoonstelling reizen de resultaten van de drie projecten terug naar Gent. Ze worden er aangevuld door nieuwe ingrepen door kunstenaars Patricia Esquivias (Spanje), Grace Ndiritu (Kenia/Verenigd Koninkrijk), Oriol Vilanova (Spanje), Slinkachu (Verenigd Koninkrijk) en Manoeuvre (Gent, België). Bovendien wordt tijdens de openingsavond en de erop volgende weken verschillende malen de performance Le moindre geste door Selma en Sofiane Ouissi op zaal uitgevoerd.

Manufactories of Caring Space-Time is een samenwerking tussen MSK Gent, 49 Nord 6 Est FRAC Lorraine (Metz) en Fundació Antoni Tàpies (Barcelona), in kader van het subsidieprogramma Creative Europe van de Europese Commissie en loopt van 1 mei 2015 tot 28 augustus 2017. Het project omvatte verschillende tentoonstellingen en activiteiten. 


Meer info : MSK Gent
donderdag 25 mei 2017 - zondag 15 oktober 2017
The Beauty of the Beast
Tentoonstellingen - Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Een tentoonstelling over dieren in het oeuvre van oude meesters en hedendaagse kunstenaars in Kasteel d'Ursel in Hingene.

De kunstgeschiedenis begint met dieren: meer dan 30.000 jaar geleden werden ze al door mensen vastgelegd in muurschilderingen. In de eeuwen daarna hebben afbeeldingen van dieren vooral een symbolische functie. Vanaf de middeleeuwen figureren dieren op allerlei schilderijen, maar vanaf de 17e eeuw krijgen ze ook de hoofdrol.

Grote namen uit de dierenkunst

Voor de tentoonstelling The Beauty of the Beast selecteert het KMSKA werk van kunstenaars uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Op hun schilderijen vinden we de dieren die eeuwenlang thuis waren in en rond een kasteel: gezelschapsdieren, zoals katten en honden, maar ook neerhofdieren, zoals kippen, konijnen, koeien, paarden, schapen, geiten, varkens en ezels. Alle grote namen uit de dierenkunst zijn van de partij: van Roelant Savery en Frans Snijders over Jacob Jordaens en Paul de Vos tot Charles Verlat en Henriëtte Ronner-Knip.

The Beauty of the Beast combineert en confronteert deze oude meesters met tientallen hedendaagse kunstenaars zoals Karin Borghouts, Johan Creten, Wim Delvoye, Jan Fabre, Gideon Kiefer, Stephan Vanfleteren en Koen Vanmechelen.

Praktisch

Waar: Kasteel d'Ursel, Wolfgang d'Urselstraat 9, 2880 Hingene

Website


Meer info : KMSKA
vrijdag 19 mei 2017 - zondag 20 augustus 2017
Encounters / Ontmoetingen. Over kunst en emotie
Tentoonstellingen - Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Grote kunst heeft geen uitleg nodig om mensen te raken. Sommige kunstwerken laten de bezoeker beduusd achter, laten hem met een andere blik kijken. Over die universele ervaring die kunst teweegbrengt, gaat deze tentoonstelling. Dansers in de expo vormen gevoelsgidsen voor de toeschouwer en versterken de totaalervaring.

Encounters / Ontmoetingen. Over kunst en emotie toont dat kunst geen uitleg nodig heeft om ons te raken of te veranderen. Kunst doet iets met een mens, beklijft, geeft nieuwe inzichten,... Dat was vroeger al zo en nu nog altijd, ongeacht de voorkennis van de bezoeker.

De werken in Encounters/ Ontmoetingen zijn niet traditioneel tentoongesteld maar gegroepeerd in clusters die eenzelfde universele ervaring teweegbrengen bij de toeschouwer. Om de beleving onbevangen te houden, hangt er geen tekst of uitleg bij de kunstwerken. Het enige wat je als toeschouwer meekrijgt, zijn de namen van de werken en de kunstenaars. Curator Paul Vandenbroeck (KMSKA) selecteerde een honderdtal werken van over de hele wereld, van de vroege Oudheid tot nu, van bekende en minder bekende kunstenaars. Met werk van onder meer Francisco Goya, Rona Pondick, Dosso Dossi, Adriano Cecioni,… 

Choreografe en danseres Pé Vermeersch creëert in de expo performances van wisselende aard met enkele markante internationale dansers (Naoka Uemura, Angela Babuin, Mirella Solis, Rebecca Rosseel, Ilya Krouglikov en Federico Ordonez). Het dansproces is zelf een kunstwerk in wording.

Uren performances

Donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30

Zaterdag en zondag van 14.30 tot 17.30

Elke laatste woensdag van de maand van 15.30 tot 18.30

 

Praktisch

Waar: MAS, Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen

www.mas.be

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en het MAS werken samen aan deze vernieuwende expo.

 


Meer info : KMSKA
zaterdag 1 april 2017 - zondag 3 september 2017
Frans Masereel en hedendaagse kunst: verzet in beelden
Tentoonstellingen - Mu.ZEE Oostende

Frans Masereel en hedendaagse kunst: verzet in beelden belicht Masereels visie op de wereld, zijn maatschappijkritiek en pacifisme. Frans Masereel (1889-1972) mag beschouwd worden als de belangrijkste graficus en houtsnijder uit de twintigste eeuw. Mu.ZEE kijkt terug en brengt de ideeën van Masereel in dialoog met de huidige samenleving via het werk van een aantal hedendaagse kunstenaars uit Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Amerika: Mary Evans, Anton Kannemeyer, Glenn Ligon, Dan Perjovschi, Billie Zangewa, William Kentridge, Philip Aguirre y Otegui, Slavs and Tatars, Kerry James Marshall, Papa Mfumu’eto 1er.

De tentoonstelling benadrukt de maatschappelijke betrokkenheid van de kunstenaars. Zo komen vormen van pacifisme en internationalisme vanuit verschillende motieven en met diverse invullingen op de voorgrond. Aan het begin van de twintigste eeuw, maar ook voordien, werd al nagedacht over ontwikkelingen die we nu hedendaags noemen, zoals migratie en globalisme.

Vanuit een constructieve houding kaarten de kunstenaars onrecht en ongelijkheid aan. Kritisch, soms ook met satire, worden onderwerpen benaderd die de kunstenaars persoonlijk aangrijpen en willen bespreekbaar maken door ze om te zetten in beelden. Als tekenaar voor dagbladen en tijdschriften en met de houtsnede had Masereel de mogelijkheid om op een toegankelijke manier kritische vragen te stellen aan een breed publiek. De directheid naar de toeschouwer en het vertellen van verhalen zijn strategieën die in verschillende werken in de tentoonstelling aan bod komen. De gemene deler is een positieve kijk op de toekomst en daarvoor zet Masereel met zijn immer optimistisch mensbeeld duidelijk de toon.


Meer info : Mu.ZEE Oostende
zaterdag 25 maart 2017 - zondag 2 juli 2017
The Sky is the Limit. Het landschap in de Nederlanden
Tentoonstellingen - Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Aan het einde van de 16de en het begin van de 17de eeuw heerst er in Antwerpen een bijzonder gunstig artistiek en economisch klimaat. Daardoor wordt de stad al snel hét productie- en handelscentrum voor luxeartikelen in Europa. Heel wat voorname burgers en handelaars bouwen rijke collecties op met eigentijdse en oude kunst. Helaas zijn de meeste van die verzamelingen in de loop der jaren uit elkaar gevallen.

Luxueus kunstenkabinet

In Museum Rockoxhuis ontdek je hoe een Antwerpse kunstverzameling er in de Gouden Eeuw moet hebben uitgezien hebben. De burgerwoning van burgemeester en mecenas Nicolaas Rockox (1560-1640) wordt omgetoverd tot een luxueus kunstenkabinet met topstukken uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en de belangrijkste werken uit het Rockoxhuis. In de tentoonstelling kan je prachtige schilderijen zien van Oude meesters als Rogier Van der Weyden, Hans Memling, Jan van Eyck, Peter Paul Rubens en Anthony Van Dyck.

Focus: The Sky is the Limit. Het landschap in de Nederlanden

In de 16de eeuw ontstaat een nieuw genre in de schilderkunst: het landschap. Eerst schilderen kunstenaars landschappen als achtergrond voor Bijbelse of mythologische taferelen. Nadien creëren ze oneindige variaties met stadsgezichten, gebergten, panorama’s, helletaferelen en zeelandschappen.

The Sky is the Limit, de laatste focusexpo in Het Gulden Cabinet, toont hoe dit genre tijdens de 16de en 17de eeuw de kunstmarkt veroverde. We presenteren de beste landschappen uit de collectie van het KMSKA en het museum Rockoxhuis en tonen ze naast de topwerken van het genre uit de Gemäldegalerie Alte Meister van Dresden. Met schilderijen en tekeningen van o.a. Joachim Patinir, Jan Massijs, Pieter Bruegel I, Jan Brueghel I, Paul Bril, Roelant Savery en Salomon van Ruysdael. Ook het intrigerende hedendaagse werk Travel van David Claerbout krijgt een plek in de tentoonstelling.

Praktisch

Waar: Museum Rockoxhuis, Keizerstraat 12, 2000 Antwerpen

T +32 (0)3 201 92 50

www.rockoxhuis.be

Het Gulden Cabinet

Deze expo is een samenwerking van het KMSKA en Museum Rockoxhuis met de Gemäldegalerie Alte Meister van Dresden.

 


Meer info : KMSKA
vrijdag 10 maart 2017 - zondag 2 juli 2017
Rik Wouters. Retrospectieve tentoonstelling
Tentoonstellingen - Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Rik Wouters is één van de voornaamste Belgische kunstenaars van het eerste kwart van de twintigste eeuw. Als spilfiguur van het Brabants fauvisme heeft hij een briljant en kleurrijk oeuvre nagelaten.

Rik Wouters, dat is een rijkdom aan kleur en authentieke, simpele en ontroerende onderwerpen die je rechtstreeks aanspreken. Met zijn herkenbare beeldtaal en bekoorlijke kleurenpracht ontwikkelde hij een – voor zijn tijd – vooruitstrevende artistieke stijl. Daarmee kon hij op de waardering van tijdgenoten en kunstliefhebbers rekenen. Maar WOI en zijn ziekte - die eindigde in een vroegtijdige dood - legden zijn overweldigende talent het zwijgen op. Wouters stierf 100 jaar geleden. Hij werd 34.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) hebben de handen in elkaar geslagen voor deze omvangrijke retrospectieve. Voor de eerste keer brengen de twee musea met de grootste Rik Wouterscollecties hun kunstwerken samen. Deze expo sluit de herdenkingsactiviteiten voor het 100-jarige overlijden van de kunstenaar af.

DIY

Elke bezoeker, groot en klein, kan zich uitleven in het Rik Wouters-atelier dat zich aan het begin van de tentoonstelling bevindt. Schilderezels, een grote tafel, een spiegel geven je de kans de onderwerpen van Wouters zelf aan te pakken. Het atelier is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de tentoonstelling. Elk weekend is er begeleiding tussen 14.00 en 18.00.

Praktisch

Waar: Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel


Meer info : KMSKA
zaterdag 25 februari 2017 - zondag 3 september 2017
Willy De Sauter. Collectiepresentatie & recent werk
Tentoonstellingen - Musea Brugge

Het Groeningemuseum bezit een ensemble van zes werken van kunstenaar Willy De Sauter. Ze zijn gemaakt tussen 1977 en 1994. Aanvankelijk wordt zijn werk tot de minimalistische, fundamentele en conceptuele kunst gerekend, door de verbetenheid waarmee hij lijnen laat ontwikkelen of eenvoudige vormen uitpuurt. Maar de gevoeligheid voor materie is bij De Sauter minstens even essentieel. In zijn oeuvre is de drager op zich belangrijk, maar evenzeer de plaats van die drager ten opzichte van de wand en de ruimte. Het oppervlak van het werk toont de materie in zijn opperste verschijning, van diverse soorten metalen en kunststoffen tot verf en plamuur in zijn basissamenstelling: krijt, pigment en dierenlijm. Daarmee reikt hij de hand naar de oude kunst.

De kunstenaar ontwierp zelf deze opstelling die de eigen collectiestukken verenigt met recent werk.


Meer info : Groeningemuseum
vrijdag 22 april 2016 - zondag 22 oktober 2017
Metafloristiek
Tentoonstellingen - Museum voor Schone Kunsten Gent

De Zwitserse kunstenaars Gerda Steiner (1967) en Jörg Lenzlinger (1964) staan vooral bekend voor hun grandioze installaties, waarin ze planten, takken en voorwerpen met elkaar verweven. Ze maken denkbeeldige natuurlandschappen die eruit zien alsof alle onderdelen op een volstrekt organische manier met elkaar vergroeiden.

Wegdromen in een denkbeeldige natuur

Ter gelegenheid van de Floraliën creëren ze ook in het MSK zo’n denkbeeldig landschap. Met hun installaties tasten de kunstenaars de grenzen af tussen tussen droom en werkelijkheid. Ze tonen het resultaat van een denkbeeldige evolutie, waarin alle aspecten van de realiteit spontaan met elkaar verweven worden. Een web van metalen draden en takken vergroeit tot een natuurlijke kristalstructuur, terwijl eigenaardige zwammen lijken op te groeien uit plassen vloeibare meststof.

Door bezoekers tussen hun installatie te laten lopen, willen Steiner en Lenzlinger niet meer – en ook niet minder – dan hen te laten dromen over meer dan de zichtbare realiteit. De kunstenaars nodigen iedereen dan ook uit om zelf even te vergroeien met hun wildernis.

 


Meer info : MSK Gent
zaterdag 19 maart 2016 - zondag 25 juni 2017
Het geval Van Beers. Meester of oplichter?
Tentoonstellingen - Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Pieter Bruegel de Oude is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor tal van Vlaamse kunstenaars. De tentoonstelling Bruegelland in het Stedelijk Museum in Lier gaat na hoe groot zijn invloed was op de schilders die na hem kwamen. 

Wie kent de volkse taferelen van Pieter Bruegel niet? Ze staan in ons collectief geheugen gegrift en zijn tot ver buiten onze landsgrenzen bekend. Zelfs toen hij nog leefde, was Bruegel bijzonder succesvol. Keizers, koningen en rijke burgers telden grote sommen geld neer voor een werk van zijn hand. Ze deden dat om zich af te zetten tegen het onbezonnen en ‘boertige’ gedrag dat de schilder met zijn genretaferelen uitbeeldde. Na zijn dood zetten zijn zonen – Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude - zijn succesformule verder. Ze kregen navolging van schilders als van Ostade, Teniers en Steen, die de Bruegeliaanse kermissen en kroegtaferelen op hun manier interpreteerden. In de 18e en de 19e eeuw traden kunstenaars als De Braekeleer en Horemans met volkse onderwerpen in Bruegels voetspoor. Begin 20ste eeuw vonden de Vlaamse expressionisten Bruegel op hun beurt opnieuw uit. Kunstenaars als Permeke, De Smet, Smits en Van de Woestyne bliezen zijn boerentaferelen nieuw leven in met aardkleurig coloriet en schrale verfbehandeling. Om het jaar wisselt de focus van de tentoonstelling zodat je steeds nieuwe accenten in kan ontdekken.

Focus 5: Het geval Van Beers. Meester of oplichter?

Van 19 maart 2016 tot 5 maart 2017

Jan Van Beers (1852-1927) is de geschiedenis ingegaan als schilder van de Parijse beau monde. Zoals heel wat tijdgenoten trekt de hij na zijn opleiding aan de Antwerpse academie naar Parijs. Hij werkt er in het atelier van zijn landgenoot Alfred Stevens en schildert grote historische taferelen die op heel wat bijval kunnen rekenen. Van Beers maakt later bijna uitsluitend genretaferelen. Zijn verfijnde en hyperrealistische damesportretten zijn bijzonder geliefd bij de gegoede Parijse burgerij.

De succesvolle en turbulente kunstenaar schuwt de controverse niet en komt meerdere malen in opspraak. Hij wordt zelfs beschuldigd van fraude. Zo zou hij foto’s hebben nageschilderd en zelfs overschilderd. Het voorval wordt druk in de pers besproken en geeft aanleiding tot een proces dat Van Beers verliest. Dat de kunstenaar daadwerkelijk over een fotografische laag zou hebben geschilderd is evenwel nooit bewezen. 

De tentoonstelling toont een selectie schilderijen en tekeningen uit het eclectische oeuvre van de kunstenaar, aangevuld met boeiend archiefmateriaal. Naast portretten en genrestukjes zijn er ook schilderijen te zien die gemaakt zijn naar foto’s. Naar aanleiding van de tentoonstelling liet het KMSKA een aantal doeken onderzoeken met de meest moderne technieken . Zo sluiten de resultaten van het materiaaltechnisch onderzoek het spannende verhaal van de meester of oplichter Jan Van Beers op wetenschappelijke manier af.

ZAAL Z: Schildersbedrog? Het geval Van Beers

In het voorjaarsnummer van ZAAL Z diept curator Nathalie Monteyne de expo verder uit. Doorblader het magazine online of schrijf je in om een gedrukt exemplaar te ontvangen.

 

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en de Stedelijke Musea Lier.


Meer info : KMSKA
zondag 8 september 2013 - zondag 31 december 2017
Atelierflat Jozef Peeters open voor publiek
Tentoonstellingen - Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Vanaf zondag 8 september, op Open Monumentendag, stellen het Letterenhuis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) de atelierflat van Jozef Peeters open voor het publiek. Peeters was een van de eerste abstracte kunstenaars in België. Met zijn vrouw en twee kinderen bewoonde hij vanaf 1924 een klein hoekappartement met vier kamers op de De Gerlachekaai in Antwerpen, dat hij ook als atelier gebruikte en omtoverde tot een driedimensionaal schilderij. Hij gaf iedere kamer met geometrische kleurvlakken een eigen sfeer en ontwierp en beschilderde zijn eigen meubilair. Dit unieke ensemble werd na Peeters’ overlijden in 1960 door dochter Godelieve gekoesterd en bewaard. In 2009 legateerde zij het aan de stad Antwerpen, die zorg draagt voor het behoud en beheer ervan en de voorbereidingen trof voor de nu aanstaande publieksopenstelling.

53 jaar na het overlijden van de kunstenaar Jozef Peeters (1895-1960), stellen het Letterenhuis en het KMSKA zijn atelierflat open voor het publiek. De modernistische schilder, graficus en interieurontwerper was een van de eerste abstracte kunstenaars van België. Vanaf Open Monumentendag, zondag 8 september, kan het publiek een kijkje nemen in zijn appartement.

Jozef Peeters en zijn vrouw Pelagia Pruym betrokken de flat in 1924. Een jaar later werd dochter Godelieve geboren en nog een jaar later zoon Maarten. Eind jaren twintig beschilderde Peeters alle muren, plafonds, deuren en het door hem zelf ontworpen meubilair in de kleine flat, die ook als zijn atelier dienstdeed. Zijn modernistische, constructivistische opvattingen vertaalde hij in een abstract geometrische compositie in prachtige gedempte kleuren, met een eigen sfeer voor elke ruimte. Peeters toverde de flat hiermee om tot een uniek kunstwerk.

Na het overlijden van haar moeder in 1955 en vader in 1960, heeft dochter Godelieve Peeters (1925-2009) het appartement bewoond en in stand gehouden. Zij heeft er voortdurend voor geijverd om Peeters’ werk onder de aandacht te houden en vermaakte in 2009 haar volledige nalatenschap aan de stad Antwerpen: het interieur met originele kunstwerken, archief, meubelen en gebruiksvoorwerpen van het in vrijwel ongewijzigde staat bewaarde appartement. Voorwaarde was dat ‘het kunstzinnig publiek’ de atelierflat op gezette tijden zou kunnen bezoeken. In 2011 heeft de stad Antwerpen, met een collegebesluit, het appartement via de AG Vespa in erfpacht genomen van de eigenaar van het pand, sociale huisvestingsmaatschappij CV De Ideale Woning. Na conservatie door en in coördinatie met de dienst Collectiebeleid/Behoud en Beheer van Musea en Erfgoed Antwerpen, stellen het Letterenhuis en het KMSKA de flat vanaf zondag 8 september, Open Monumentendag 2013, open voor het publiek. Bezoekers krijgen een rondleiding in het appartement en uitleg over de kunstenaar en de plaats van zijn werk in de kunstgeschiedenis.

Praktisch:

Openstelling atelierflat Jozef Peeters

  • Individuele bezoekers (max. 10 personen): elke eerste en derde zaterdag van de maand. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Tickets kosten 5 euro en boek je via www.kmska.be.
  • Groepsbezoeken (max. 10 personen): elke donderdag. Gidsbeurten vraag je aan via +32 (0)3 224 95 61 of de website. Een rondleiding kost 50 euro en kan je reserveren via www.kmska.be
  • Atelierflat Jozef Peeters, De Gerlachekaai 8, 2000 Antwerpen
  • Een initiatief van de stad Antwerpen, gecoördineerd door het Letterenhuis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA)

Meer info : KMSKA
zondag 4 september 2011 - maandag 31 december 2018
Moderne kunst uit het interbellum
Tentoonstellingen - Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Nog tot eind 2017 kan je in het FeliXart Museum in Drogenbos de tentoonstelling Moderne kunst uit het Interbellum met werken uit de collectie van het KMSKA bekijken.

In een groene oase aan de rand rond Brussel ligt het FeliXart Museum. Dat museum presenteert diverse aspecten van het leven en werk van schilder Felix De Boeck aan de hand van wisselende selecties. Daarnaast organiseert het ook tijdelijke tentoonstellingen rond historische en hedendaagse avant-gardekunst.

Twee ruimtes in het unieke museumgebouw bieden een ruimere blik op de bruisende kunstwereld tijdens het interbellum, van abstractie tot het expressionisme. In deze zalen ziet u belangrijk werk uit de KMSKA-collectie, van o.a. Prosper De Troyer, Marthe Donas, Jozef Peeters, Oscar en Floris Jespers, Jan Kiemeney, Jules Schmalzigaug en Ossip Zadkine.


Meer info : KMSKA
vrijdag 5 juni 2009 - maandag 31 december 2018
Reünie. Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens
Tentoonstellingen - Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

De tentoonstelling Reunie wordt verlengd tot aan de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. In het museum zijn belangrijke renovatiewerken gepland die starten begin 2011 en verschillende jaren in beslag zullen nemen.

De 450ste verjaardag van het bisdom Antwerpen wordt gevierd met de prestigieuze tentoonstelling REUNIE. Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens. Meesterwerken uit het Koninklijk Museum terug in de Kathedraal. In haar 450-jarig bestaan groeide de Kathedraal uit tot een ware schatkamer van religieuze kunst, geschilderd en gebeeldhouwd door gereputeerde meesters. Ze sierden de zuilen, kapellen en wanden van de Kathedraal tot aan de Franse Revolutie. In de nasleep van deze omwenteling vonden heel wat altaarstukken onderdak in musea. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen was er één van.

De hechte samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen maakt het mogelijk om acht van de mooiste altaarstukken uit de museumcollectie terug te brengen naar de Kathedraal. Naast deze werken stelt ook de Kathedraal er acht uit haar vaste collectie tentoon. Deze unieke ‘in situ’ hereniging geeft de bezoeker een spectaculair overzicht van meesterwerken uit de Gouden Eeuw van de Antwerpse schilderschool.

De curatoren, dr. Ria Fabri en dr. Nico Van Hout, geven aan de hand van de tentoongestelde altaarstukken een kijk op het toenmalige mecenaat door ambachten, gilden en broederschappen. Ze laten de bezoeker toe de verwevenheid van maatschappij, geloof, kunst en cultuur in de 16de en 17de eeuw te herontdekken en werpen een licht op de iconografische en socio-economische ontwikkelingen doorheen de eeuwen.


Meer info : Kathedraal van Antwerpen
Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.